Föld körüli íztúra

Ekkor: 2015. december 7. | Itt: Cikcakk | 0 hozzászólás

Föld körüli íztúra

Buche de Noel – Franciaország
Hozzávalók 12 szelethez:

A tésztához:
6 evőkanál cukor,
6 tojás,
3 evőkanál kakaó,
6 evőkanál rétesliszt,
3 evőkanál rum,
késhegynyi szódabikarbóna

A krémhez:
15 dkg cukor,
3 tojás,
3 evőkanál kakaó,
reszelt narancshéj,
20 dkg vaj
b__uche_de_noel
Elkészítés:
A cukrot a tojássárgájával és a szódabikarbónával habosra keverjük.
Majd beledolgozzuk a kakaót, a lisztet, végül óvatosan belevegyítjük a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
A masszát egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre öntjük úgy, hogy ujjnyi vastag tésztát kapjunk. Kb. 10 perc alatt megsütjük.
Tiszta ruhára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és rummal meglocsoljuk. A ruha segítségével többször ki-be tekerjük. Felcsavarva hagyjuk kihűlni.
A krémhez a cukrot a tojással és a kakaóval habosra verjük, narancshéjjal ízesítjük, majd gőz fölött sűrű krémmé keverjük. Langyosra hűtjük, és kikeverjük a puha vajjal. A szétnyitott piskótatekercset megkenjük a krém felével, összetekerjük, majd kívül is bevonjuk a kakaókrémmel. A krémet villával berovátkoljuk, hogy „fakérget” kapjunk. Szeletelés előtt legalább 8 órára hűtőszekrénybe helyezzük.

Barszcz − Lengyelország
Hozzávalók:
1,5 liter víz,
40 dkg cékla,
30 dkg csontos leveshús,
20 dkg csont,
20 dkg leves zöldség,
0,5 dkg szárított erdei gomba,
borecet (eredetileg céklakvasz – ami egyfajta céklaital −, de ennek az elkészítése pár napig tart),
babérlevél,
bors,
só,
cukor,
majoranna,
fokhagyma
b__orscs
Elkészítés:
A gombát két órán át áztatjuk.
Eközben a csontokat és a húst lassan megfőzzük, beletesszük a hagymát és a zöldséget.
A céklát (héjában) külön megfőzzük. Amikor már puha, meghámozzuk, és apró szeletekre vágjuk. Majd beletesszük az átszűrt levesbe, és hozzáadjuk a gombát is (levével együtt). Egy ideig főzzük még, aztán az egészet átszűrjük.
Ekkor beletesszük a fűszereket − fokhagymát, majorannát, cukrot, sót −, és a végén a borecettel savanyítjuk.

Német karácsonyi marcipános kalács (stollen) – Németország
Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt,
4 dkg friss élesztő,
7 dkg cukor,
csipetnyi só,
75 ml langyos tej,
20 dkg puha Rama,
25 dkg mazsola,
3 dkg kandírozott citromhéj,
2 dkg apróra vágott mandula,
1 citrom reszelt héja (bio),
2 csepp mandulaaroma,
3 ek sütőrum, 2
0 dkg marcipánmassza,
kevés porcukor

A töltelékhez:
20 dkg marcipánmassza,
2 tk rum,
kevés porcukor

A megkenéshez:
10 dkg olvasztott Rama,
5 dkg porcukor
s__tollen
Elkészítés:
A lisztet egy nagy tálba öntjük. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a langyos tejet. Belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy kevés cukrot, majd hagyjuk, hogy az élesztő felfusson. Ezután a keverékhez adjuk a többi cukrot, a Ramát és a sót, és kézzel vagy géppel addig dolgozzuk, amíg a sima tészta az edény falától elválik.
Lefedjük, és meleg helyen legalább 1 órát kelesztjük.
Közben a megtisztított mazsolát, az apróra vágott, kandírozott citromhéjat, valamint a mandulát elkeverjük a rummal, a citrom reszelt héjával és az aromával. Hagyjuk állni, amíg a tészta megkel (néha megkeverhetjük).
A marcipánt kézzel gyúrva összedolgozzuk a rummal és annyi cukorral, hogy formázható legyen. Sodrófával, szükség szerint porcukrozott deszkán 30 cm hosszú, kb. 4 cm széles lapot nyújtunk belőle. A tésztát lisztezett deszkán összedolgozzuk a rumos gyümölcsökkel, és kb. 30 x 15 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. A közepére helyezzük a marcipánt.
A tészta két oldalsó, rövid szélét behajtjuk, és a két hosszú szélét egymásra borítjuk, majd formázzuk. Tetejét középen sodrófával kissé lelapítjuk, hogy a jellegzetes stollen formát kialakítsuk. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és újabb 20 percig kelesztjük. A stollent 170 fokos sütőben kb. 60 percig sütjük. Ha megsült, a még meleg stollent szilikonecset segítségével megkenjük az olvasztott Ramával, és megszórjuk a porcukorral.
Teljesen kihűtjük.
Fogyasztásig fóliába tekerve hűvös helyen tároljuk. Tálalás és szeletelés előtt esetleg ismét megszórjuk porcukorral.

Panettone − Olaszország
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
20 dkg vaj,
10 dkg cukor,
10 dkg mazsola,
7,5 dkg cukrozott citromhéj,
7,5 dkg cukrozott narancshéj,
6 + 1 tojássárgája,
5 dkg cseresznyebefőtt vagy rumos aszalt szilva,
4 dkg élesztő,
1 citrom lereszelt héja,
1 dl langyos tej,
csipetnyi só,
őrölt szegfűszeg,
őrölt fahéj
p__anettone
Elkészítés:
A lisztet folyékonyra keverjük az élesztővel, egy kanál cukorral és a tej felével. Ezután letakarjuk, és 30 percig pihenni hagyjuk. Hozzádolgozzuk a megmaradt tejet, a cukrot és a tojások sárgáját, majd belekeverjük a feldarabolt vajat és a fűszereket is. Addig gyúrjuk, amíg a tészta elválik az edény falától, majd kelesztjük egy órán át.
Ha megkelt, kinyújtjuk egy deszkán, megszórjuk a feldarabolt gyümölcshéjjal és a mazsolával, majd ismét összegyúrjuk. Ezután a sütőformába tesszük, és kelesztjük még egy óráig. Végül kereszt alakban bevágjuk a tetejét, megkenjük egy tojássárgájával, és 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.

Moros y cristianos – Kuba

Hozzávalók:
0,5 kg rizs,
0,5 kg vörösbab,
1 fej hagyma,
3 gerezd fokhagyma,
babérlevél,
2 tk kömény,
4 ek oregánó,
só,
bors
m__oros
Elkészítés:
Megfőzzük a beáztatott babot a babérlevéllel és a borssal; közben megpirítjuk a hagymát az olajon. Ha a hagyma kezd megpirulni, hozzáadjuk a felkarikázott erős paprikát, valamint a fokhagymát. Ezeket maximum egy percig pirítjuk.
Utána beleöntjük a rizst (ezt is kicsit megpirítjuk), majd hozzáadjuk a babot. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel és oregánóval, végül öntünk rá annyi olajat, amennyire szaftosra szeretnénk az ételt, és addig főzzük, amíg a rizs meg nem puhul.

Válasz írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük