Milyen az igaz barát?

Ekkor: 2014. január 22. | Itt: Cikcakk | 0 hozzászólás

Milyen az igaz barát?

Az igaz barát röviden az, aki jobb emberré tesz bennünket.

Ez a barát hűséges. Akire mindig számíthatsz! Lehet, hogy nem ér rá éppen abban a pillanatban, de biztos, hogy a bajban nagyon segítőkész.

Fontos a közös érdeklődés is. Jól megértitek egymást, hasonló célok vagy szabadidős elfoglaltságok jutnak eszetekbe. A közös kutyasétáltatás vagy az aranyhörcsöggel való rendszeres játék alatt sokat lehet beszélgetni, tervezgetni. Vagy éppen megvitatni a komoly dolgokat. És ha még imádkoztok is egymásért, az szuper! De nem lehet mindig lelkizni! Játsszatok, nevessetek is együtt!

Ikrek azért nem vagytok! Meg kell tanulni azt is, hogy miben légy elfogadó. Az igaz barát nem akar uralkodni a másikon, vagy folyamatosan rátelepedni. Nem kell mindig mindent ugyanúgy csinálni! Ha a barátod valami mást kedvel, mint te, az egyáltalán nem baj. Így legalább mindig egy kis újdonsággal is szolgáltok egymásnak.

Néha kell egy baráti váll, ha az ember ki akarja sírni a bánatát. Ugye, te meghallgatod a barátodat? És ne csak hallgasd őt, hanem mutasd is ki, hogy megérted őt! Érezz vele együtt, ha felvidítani vagy a gondját megoldani nem is tudod!

Oszd meg vele te is őszintén, mit érzel, vagy mi a véleményed a dolgokról! Ha valóban mély és igaz a barátságotok, feltárulkozhatsz előtte akkor is, ha bujkál benned némi félelem, hogy nehéz témák is előkerülhetnek. A komoly beszélgetésekkel csak erősödik a barátságotok.

Légy becsületes! A becsületen alapuló barátságban számíthatsz arra, hogy a másik is kiáll teérted a nehéz helyzetekben. Hogy a rosszban is segítitek egymást. Hogy nem fecsegitek ki egymás titkait. És ami a legfontosabb, hogy megbízhattok egymásban. (Erről megbizonyosodni persze időbe telik. De ehhez szükséges is megnyílnod a barátod előtt.)

Adj többet a barátodnak, mint amennyit te szeretnél tőle kapni: adni valóban jobb, mint kapni. Mindig találhatsz módot arra, hogy meglepd a társadat valamivel. (És ne várj viszonzást!) De nemcsak vásárolt ajándékkal tudsz  kedveskedni neki. Például felajánlhatod a segítséged az otthon elvégzendő munkájához vagy a házihoz. Így még több időtök marad a közös játékra. Arról nem is beszélve, hogy mennyi vicces helyzet adódik egy közös udvartakarítás vagy teregetés közben…

Ha furcsán is hangzik, egy vállon veregetés vagy egy nagy baráti ölelés is fontos kapocs közöttetek, de csakis akkor és annyi, ami nem válik kellemetlenné a társad számára. Egy igaz barát nem lehet tolakodó.

No, és végül: egy perced sem veszi igénybe, hogy mondj neki naponta egy igaz, tényleg rá szabott dicsérő mondatot. Csodát tesz…

Válasz írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük