Játssz a természetben!

Ekkor: 2014. június 16. | Itt: Cikcakk, Cikkek mentén | 0 hozzászólás

„Egy lexikon lapjai”

Készítsünk kártyalapokat! Írjunk mindegyikre természetvédelemmel kapcsolatos kifejezéseket, például nemzeti parkok, védett állatokat és növények nevét, vegyszerhasználattal, energiatakarékossággal, szeméttárolással vagy szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos szavakat.
A játék kezdetén egy önként jelentkező hallótávolságon kívülre megy, a többiek pedig húznak egy kártyalapot. Miután visszajött az előbbi játékos, és a kör közepére állt, megkérdez valakit: „Mi van a lapodon?” Az illető mond egy példát vagy körülírást a kártyán szereplő fogalmának megfelelően. Ha a kérdezőnek nem sikerül ez alapján mindjárt kitalálnia a szót, még kétszer teheti fel másnak is a kérdést.

Kakukktojás

Ehhez a játékhoz is némi előkészület szükséges. Gyűjtsetek össze kisméretű, a természettől idegen, oda nem illő tárgyakat (például papírpohár, nylonzacskó, szívószál, műanyag virág, PET-palack), amelyeket a terepen a kinevezett játékvezető nem túl feltűnően elhelyez.
A játékosoknak vagy csoportoknak két percük van arra, hogy minél több „kakukktojást” ismerjenek fel és gyűjtsenek össze.
(Az esetleg meg nem talált, de a természetben szemétnek számító tárgyakat mutassa meg a játékvezető a végén! Semmiképp se hagyjátok ott őket!)

Állatkerti séta

Körben helyezkedjetek el! A kezdőjátékos ezzel a mondattal indít:
− Állatkertben jártam, állathangot hallottam…
A mondatot kiegészíti valamilyen állathanggal, például: „Grrrr!”, s utánozza is az oroszlán hangját.
A mellette ülő újrakezdi a versikét, de hozzátesz egy másik állathangot is, például:
− Állatkertben jártam, állathangot hallottam: „Grrrr! Mek-mek!”
Mire körbeér a játék, sokféle állathangot hallotok, így a memóriátokat is próbára tehetitek. Aki elsőként indította a szóláncot, ismételje meg elölről a teljes sort, hiszen kezdéskor ő volt a legkönnyebb helyzetben! Ha valaki elakad vagy sorrendet téveszt, zálogot ad!

Rejtelmes séta

Ezt a játékot kirándulások, erdei séták alkalmával, de egy parkban is játszhatjátok.
Ahányan részt vesztek benne, annyi „gyűjtőkártyát” készítsetek el előre! A kártyákra egy-egy tulajdonságot írjatok, például: sárga, barna, folyékony, kemény, csillámos stb! Fontos, hogy ezek a jellemzők a természetben megtalálhatóak legyenek.
A kártyákat a játék kezdetén keverjétek össze, és minden játékos vagy csoport húzzon belőlük. A gyűjtőszavakat titokban kell tartani a többiek előtt!
A feladat az, hogy fedezzetek fel a séta során minél több olyan természeti jelenséget, amelyet az adott tulajdonság jellemez, és felsorolásszerűen rögzítsétek őket a gyűjtőkártyára!
A séta befejeztével üljetek körbe! Olvassa fel mindenki (vagy minden csoport), hogy mi mindent gyűjtött össze! Például:
1. Most ősszel ilyenek a falevelek.
2. Ilyen színűnek látjuk a napsugarat.
A gyűjtőszót azonban (amely az előbbi példákban a sárga lenne) nem szabad elárulni, hanem a többieknek kell kitalálniuk.
(Mondani sem kell, ugye, hogy a természetes környezetben ne tegyetek kárt: ne tépjetek le semmit, ne gázoljatok le növényeket!)

Válasz írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük