Az aranylábúak

Ekkor: 2014. augusztus 26. | Itt: Cikcakk, Cikkek mentén | 0 hozzászólás

Az Aranycsapat minden idők legjobb magyar nemzeti tizenegye volt. Leghíresebb győzelmét 1953-ban aratta a foci őshazájában, Angliában. Az angol labdarúgó-válogatott már 90 éve nem kapott ki otthon a híres Wembley Stadionban, amikor a magyarok 6−3-ra legyőzték az angolokat! Sikerüket az egész világ csodálta!

Sem azelőtt, sem azóta nem sikerült ehhez fogható diadalt aratnia magyar focistáknak. Vajon mi lehetett az Aranycsapat titka? Hiszen ők sem voltak szupermenek! Nem rendelkeztek rejtett, különleges képességekkel. Miért maradtak mégis alul a legyőzhetetlennek tartott angolok?
Talán mert azon a november 25-i napon a magyarok lelkesebbek, elszántabbak és összetartóbbak voltak, mint az angolok.

Egy jó focicsapathoz tehetséges, szorgalmas játékosok kellenek. Az Aranycsapat egyik nagy egyénisége Grosics Gyula volt, akit Fekete Párducnak becéztek. Grosics gyerekkorában csatár szeretett volna lenni, mert úgy gondolta, hogy azoké a dicsőség, akik gólt rúgnak, és azoké a szégyen, akik gólt kapnak. Később persze megváltozott erről a véleménye. Már 14 évesen felnőtt csapatban védett, és a világ egyik legjobb kapusa lett. A Fekete Párduc nemcsak magabiztos labdafogásával és remek kifutásaival hívta fel magára a figyelmet, hanem a többiektől eltérően fekete mezben védett. Az ő nevét őrzi ma a gyulai Labdarúgó Akadémia és a tatabányai stadion is.

A világ egyik legjobb és leghíresebb játékosa Puskás Ferenc volt, akit Öcsinek becéztek. Az Aranycsapat kapitányát futballzseninek tartották. Kiismerhetetlen cseleitől, ballábas lövéseitől rettegtek az ellenfelei. Csapattársainak hajszálpontosan passzolta a labdát, minden helyzetben kiválóan feltalálta magát, és hatalmas akaratereje volt. Nemcsak Magyarországon a Budapest Honvédban, hanem Spanyolországban, a Real Madridban is játszott, ahol ugyanúgy elkápráztatta a közönséget, mint itthon. Egész életét a labdarúgásnak szentelte. Puskás Ferencről nevezték el hazánk legnagyobb stadionját, korábbi nevén a Népstadiont, valamint az idén megépült felcsúti Pancho Arénát (ejtsd: Pancsó Aréna; a „Pancho” Puskás Ferenc keresztnevének becéző változata spanyolul).

Hosszú évtizedeken át szinte minden magyar ember kapásból fel tudta sorolni az Aranycsapat tagjait: Grosics, Lantos, Lóránt, Buzánszky, Zakariás, Bozsik, Czibor, Hidegkuti, Budai II., Puskás, Kocsis; szövetségi kapitány (edző): Sebes Gusztáv. (Azért soroljuk őket ebben a sorrendben, mert egy csapat összeállítása mindig a kapussal kezdődik, aztán a hátvédekkel, majd a középpályásokkal folytatódik, és a csatárokkal fejeződik be.)

Válasz írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük