Falkák, rajok, kolóniák

Ekkor: 2014. augusztus 26. | Itt: Cikcakk, Cikkek mentén | 0 hozzászólás

Falkák, rajok, kolóniák

Az állatok is tudják, hogy egyedül nem jó. Együtt sokkal jobban lehet védekezni a ragadozók ellen, vagy éppen eredményesebben lehet vadászni. Falkák, rajok, kolóniák, csordák, családok – akármilyen is legyen a csapat, együtt sokkal eredményesebbek, mint külön-külön.

A szemfényvesztő csorda

Egy zebra: gyalogátkelőhely. Sok zebra: zebracsorda a szavannán. Amikor a zebrák csapatban legelnek, a csíkok összekavarodnak a ragadozók szemében, és úgy tűnik számukra, mintha egyetlen, hatalmas állat mozogna. Ráadásul a zebrák fő ellenségei, az oroszlánok színvakok, így a hajladozó fűben a csíkos zebratest teljesen el tud rejtőzni. Nincs két egyforma zebra, és a csíkok arra is jók, hogy a csapat tagjai felismerjék egymást. No, de hogy lehet ennyiféle csíkot megjegyezni? Lehet, hogy minden zebra szemében beépített vonalkód-leolvasó van?

A legzajosabb család
szurikata
A szurikáták körülbelül harmincfős családokban élnek. Füves, sziklás, bozótos területeken üregeket ásnak maguknak a föld alatt. Lakóhelyük határaira őröket állítanak, akik két lábra állva kémlelik a környéket, és jeleznek, ha sakál vagy ragadozó madár közelít. Ilyenkor az egész család gyorsan bebújik az odúkba. Szeretnek játszani, versenyt futni, és a kölyköket is közösen nevelik. Vicces hangokat adnak: ugatnak, visítanak, morognak, és ha jókedvük van, úgy trilláznak, mintha énekelnének. Ahol szurikáta család él, ott nem lehet unatkozni.

Harcosok falkája

A harcosok szervezetten és fegyelmezetten élnek, hogy sikeres vadásszá váljanak. Így működik ez a farkasoknál is. Közösen mennek a zsákmány után, együtt nevelik a kölyköket, és együtt vándorolnak gazdagabb vadászterületekre. A falkán belül szigorú rangsort alakítanak ki, a legerősebb hím vezeti őket. A vadászatok alkalmával együttműködnek, és akár olyan hatalmas állatokat is képesek leteríteni, mint a bölény. Ahol csak farkasok élnek, ők a legerősebb ragadozók, és nem a méretük vagy az erejük miatt, hanem azért, mert sikeresen összefognak, akár egy jól szervezett kommandós csapat.

A legtáncosabb kolónia
flamingok
A flamingók több száz fős kolóniákban élnek, és a tollazatuk, attól függően, hogy melyik fajukról van szó, a halványrózsaszíntől az élénkpirosig változik. Tavakon, lagúnákon, vízzel elöntött, homokos területeken telepednek le, és rákokat, apró halakat, csigákat, algát esznek. A legcsodálatosabb látvány, amikor párzási időszakban különös táncot járnak, és a tó felszínét beborítják a rózsaszín szárnyak és kígyózó nyakak, mintha tütü szoknyába bújt balerinák lennének. Ha pedig egyszerre emelkednek fel a vízről, olyan, mintha egy nagy, rózsaszín felhő szállna fel.

Sok-sok állatfaj él még csapatban. A tengerekben például hatalmas halrajok élnek. Több millió egyedből álló pillangórajok szelnek át kontinenseket. Az őserdők fái közt majomcsaládok zajonganak.
Igazi szerencse azonban az, hogy az óriáskígyóknak még nem jutott eszükbe, hogy jó lenne csapatot alkotni.

Válasz írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük