Élet a sarkvidéken

Ekkor: 2014. december 2. | Itt: Cikcakk, Cikkek mentén | 0 hozzászólás

Élet a sarkvidéken

A sarkvidékeken igazán embert és állatot próbáló az élet. Főként a hosszú és kemény tél. Nem csoda hát, ha fontos a családi összefogás az állatok között.

Jegesmedve
Az Északi-sark legnagyobb ragadozója, bár a rövid nyár alkalmával egy kis „zöldséget” (zúzmókat és algákat) is fogyaszt a hús mellé. Hatalmas testét igazi csodabunda borítja! Két réteg alkotja. A felső réteg a vízálló „dzseki”. A hosszú, durva szálú, olajjal átitatott fedőszőrök még úszás közben is szárazon tartják az alsó réteg piheszálait. Az alsó réteg pulóver és mentőmellény egyben. A csőszerű piheszálakban, valamint a szálak között megrekedt levegő ugyanis kiválóan szigetel. Ráadásul úszás közben a víz felszínén tartja az állatot. Képzeld, ez a bunda olyan jól szigetel, hogy ha infravörös kamerán néznéd meg a mackót, szinte csak a lehelete látszódna, mert a bunda nem bocsát ki hőt!
Ilyen felszereléssel sem könnyű neki, hiszen a sarkvidék nem bővelkedik táplálékforrásban. Ennél fogva mackóinknak szinte állandó vándorlásból áll az élete. Éppen ezért kiváló futók és úszók. Gondoltad volna, hogy akár napi hetven kilométert is lekocognak, és kilenc napig is képesek egyhuzamban úszni?
A bocsok pedig a legzordabb tél végén jönnek a világra. A gondos mamamackó barlangot váj a hóba és a jégbe. Itt alszik aztán téli álmot, aminek a végén megszületnek a kis bocsok! (Általában ikrek.) A kis, újszülött macik csupaszok. Az első négy hónapjukat a hóba vájt barlangban töltik. Utána a mindenre odafigyelő mamával együtt bújnak elő, hogy sok játék közben felfedezzék a világot.

Sarki róka
Lompos farkú vörös rókánk sarkvidéki rokona a sarki róka. Kisebb termetű hazai rokonánál és fülei sem akkorák, hogy a hővesztesége minél kisebb legyen. Gyakran kíséri el a jegesmackókat egy-egy vadászatra néhány jó falat reményében. Ha nem sikerül a maradékból elcsennie, akkor sem esik kétségbe: lemminget fog indul a sarkvidék pusztaságain. Rendkívül tömött bundáját évente kétszer át is cseréli. Divatosan, évszakhoz illően öltözködik: téli bundája hófehér, nyári bundája szürkés barna.
Igazán családcentrikusak, hiszen a rókakölykök gyakran egy éves koruk után is a szülőkkel maradnak. Ha kell besegítenek az újabb rókakölykök felnevelésében is. Csak ezt követően választanak maguknak párt és költöznek el hazulról.

Sarki csér
Az állatvilág hófehér tollú, fekete sapkás vándorló bajnoka. Az Északi-sark rövid nyarának végén felkerekedik, és a szárazföld mentén átrepül az Antarktiszra. Ez a kiruccanás közel 20.000 km hosszú út. Persze ezzel nincs vége: amint a Déli-sarkon befejeződik a nyár, cséreink ismét nekivágnak az útnak. Ismersz rajtuk kívül olyat, aki ennyire szereti a napfényt és a nyarat?
Fiókáik sem unatkoznak. Nagy telepek nevelkednek, így az idősebb madaraktól gyorsan megtanulják a repülés minden csínját-bínját. Szükség is van rá, hogy felkészülten vágjanak neki a hosszú útnak.

Grönlandi fóka
A grönlandi fóka az Északi-sarkvidék fókája. Mint minden fóka, ő is kiváló úszó. Fő tápláléka a hal, amelyért akár 250 méter mélységbe is képes lemerülni.
Akárcsak a sarki csérek, a grönlandi fókák is nagyon kedvelik a társaságot. A párválasztás időszakában több ezren gyűlnek össze a partokon. Gyakran még vándorlás közben is százas csapatok verődnek össze.
A kicsinyeik a legcukibbak. Fehér hógolyóknak tűnnek fekete szénszemmel és orral. Hófehér bundájukat azonban egyhónaposan már leváltják.

Császárpingvin
Hiába keresnénk őket az Északi-sarkvidéken, mert délen laknak. Nagyon elegánsak, fekete-fehér tollruhájuk akár az öltöny, és nagyon jól szigetel. Odavannak a társaságért. Nagy csapatokba gyűlnek össze, úgy halásznak. Még a fiókákat is együtt nevelik! Tojásaikat a lábukon tartva, hasukkal melegítve keltik ki. Miután a fiókák kikeltek, és már kinőttek a totyogós korból, összeterelik őket az „óvodába”, amíg a szülők halászni mennek. Itt nagyobb biztonságban vannak a ragadozóktól is. A kis pingvinek sokat játszanak és csúszkálnak a jégen.

Látod, mennyi állatfaj választja a társaságot, rokonságot? Együtt könnyebben birkóznak meg a zord körülményekkel. Ők is tudják, hogy együtt még a nagy problémák is megoldhatók.

Válasz írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük