Könyv- és filmajánló a téli szünetre

Ekkor: 2014. december 2. | Itt: Cikcakk, Cikkek mentén | 0 hozzászólás

Könyv- és filmajánló a téli szünetre

Gunhild Sehlin: Mária kis szamara
(Szent Gellért Könyvkiadó, 2013)

Jézus egy betlehemi istállóban született, bölcsője pedig egy jászol volt. De gondolkoztál már azon, hogy vajon milyen lehetett az a názáreti ház, ahol a szülei éltek, és ahol felnőtt? Milyen fák vették körül? Nyíltak-e virágok a kertben? Voltak-e állataik?
A svéd író, Gunhild Sehlin fantáziája szerint József portáján az állatok szeretetben éltek, és mindent megbeszéltek egymással. Ám egy napon új társat kaptak. Egy csökönyös kis csacsi érkezett közéjük. Persze lehet, hogy csak kezdetben volt nehéz a természete. Vagy talán mégsem olyan csökönyös, mint gondolnánk? Hogyan jut el a kis szamár odáig, hogy már nem retten meg a rá váró feladatoktól? Hogyan viseli a hosszú utat Máriával és Józseffel a Betlehembe vezető hosszú úton?
Kerekedjünk föl, és menjünk mi is velük! Éljük át együtt a Megváltó születésének csodáját!

Nono, a bajkeverő
(Német családi film, 2012, rend.: Vincent Bal)

Te mi leszel, ha nagy leszel? Apukád vagy anyukád foglalkozását választod? Vagy esetleg valami teljesen mást? Már csak azért sem tetszik a szüleid szakmája, mert látod, mennyire nehéz és fárasztó?
A filmbeli Nono apukája rendőrnyomozó, és ezt a szakmát szeretné a fiának is megtanítani. A szigorú Feierberg felügyelő már a hároméves gyerekét is arra képezi ki, hogy képes legyen szakszerűen megbilincselni egy bűnözőt, vagy hogy hogyan kell hatékonyan kiolvasni a tett színhelyén hátrahagyott nyomokból, mi történt valójában. Nono persze vevő minderre, és élvezi a közös játékokat az apjával.
Egy vonatúton a fiú titkos küldetésre felszólító levelet kap, és úgy véli, apja újabb kalandos játékot eszelt ki a számára… Itt kezdődnek a kalandok, az izgalmak, felbukkan egy titokzatos nő, ám a végén, ahogyan az lenni szokott, valamennyi rejtélyre fény derül.

Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön
(könyv és film: Móra Könyvkiadó, 2014; magyar film, 1973, rend.: Szemes Mihály)

Móra Ferenc történetei a családról szólnak. A Kincskereső kisködmön című ifjúsági regényét a saját gyerekkori élményei felhasználásával írta 1918-ban. A szívhez szóló mesék közül biztosan ismered azt, amikor a kis Gergőt az édesanyja írni tanítja, és fiú fordítva írja az S betűt a jégvirágos ablakra. Emlékszel talán arra is, hogy a szépen szóló körtemuzsika csak jó gyereknek szólal meg, és hogy a tündérek a szívben laknak…
A könyvben Gergőként szereplő kisfiú a filmben a Szűcs Ferkó nevet viseli. Mindenhová az édesapja készítette ködmönben megy. Inasnak áll, ám munkaidőben inkább Csontos Szigfrid történetét olvassa. Legfőbb vágya, hogy kincset találjon, ám idővel rájön, hogy az nem a bánya mélyén rejlik…

Válasz írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük