Fuss, török! – A mohácsi busójárás

Ekkor: 2015. január 21. | Itt: Cikcakk, Cikkek mentén | 0 hozzászólás

Fuss, török! – A mohácsi busójárás

Hallottál már busókról? Vagy a busójárásról? Ilyenkor Mohácson és a környékén ijesztő, fából faragott maszkokba bújnak a férfiak. Ők a busók.
A monda szerint réges-régen, miután a törökök elfoglalták az országunkat, és Mohácsot is megtámadták, a lakosok a közeli mocsárvilágba menekültek. Egyszer azonban ide is utánuk akartak jönni a törökök. A mohácsiaknak nem volt fegyverük. Más haditervet kellett kigondolniuk. Egy éjjel ijesztő álarcokat húztak magukra. A fából faragott, vigyorgó pofákat szarvakkal ékesítették, és szőrös bundába bújtak. Bizony úgy néztek ki, mint az ördögfiókák. Csónakjaikkal átkeltek a Dunán, és tülkölve, kiabálva, kereplőket forgatva vonultak végig Mohácson. Az itt lapuló törökök pedig úgy megijedtek, hogy nyakukba szedték a lábukat, és meg sem álltak Törökországig!
Mindez persze csak monda. Ám a hagyomány még ma is él. Sőt, ez a különleges népszokás a Világörökség része! A jelmezes busók a Mohács-szigetről csónakkal kelnek át a Dunán. Tülkölve, kolompolva vonulnak végig a városon, majd óriási tüzet raknak. Így „búcsúztatják el” a telet.
A busók öltözete nagyon érdekes. Szőrével kifordított rövid bundát, szalmával kitömött gatyát, színes, gyapjúból kötött cifra harisnyát és bocskort viselnek. A bundát öv vagy kötél fogja össze a derekukon. Az övre marhakolompot akasztanak. Kezükben kereplő vagy fából készített buzogány, vállukon tarisznya van. De ez mind nem elég ám! Az igazi busó álarcot is visel, amelyre szőrmecsuklyát húz. Ilyen „álruhában” ijesztgeti társaival a járókelőket.
A busókat a jankelék kísérik. Régen hamuval, liszttel, de ma már csak ronggyal vagy fűrészporral töltött zsákjukkal „püfölik” a csúfolódó gyerekhadat. A szép busók pedig lefátyolozott arcú nők vagy lakodalmas viseletbe öltözött férfiak.

Válasz írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük