Magyar hősök

Ekkor: 2015. szeptember 1. | Itt: Cikcakk | 0 hozzászólás

Magyar hősök

Hunyadi Mátyás, azaz I. Mátyás király (1443–1490)
Gondolkodtál már azon, hogy mi minden történik egy kisfiúval, amíg király lesz? Hunyadi Mátyás híres családba született. Apukája a rettegett törökverő, Hunyadi János volt. Tartott tőle az ellenség, de sok magyar főúr is. Hunyadi János halála után két fia, László és Mátyás nehéz helyzetbe került. Túlságosan népszerűek és gazdagok voltak, ezért féltek tőlük. Lászlót csellel Budára csábították, és lefejeztették. Mátyás börtönbe került. Prágában raboskodott jó ideig. Édesanyja, Szilágyi Erzsébet mindent megtett annak érdekében, hogy kiszabadítsa. Arany János szép versben örökítette meg a történetüket.
Mátyást nagybátyja, Szilágyi Mihály segítette trónra. Azaz a jó nagybácsi mindent megtett annak érdekében, hogy unokaöccsét megkoronázzák. Persze később elvárta, hogy Mátyás király hálás legyen. Az ifjú uralkodó azonban nem tűrte a nagybácsi gyámkodását és kotnyeleskedését. Biztosan te sem szereted, ha folyton beleszólnak a dolgaidba… Mátyás egyre önállóbb és erősebb lett. A mondák és legendák arról szólnak, hogy álruhában járta az országot. Ám mindez csak mese. Kemény volt és harcra kész. Erős kézzel kormányozta a magyar királyságot. Ma sok-sok népmese őrzi az igazságos Mátyás király emlékét.

Dobó István (1502–1572)

Jártál már Egerben? A hangulatos kisváros legismertebb nevezetessége a vár. Biztosan hallottál már arról, hogy 1552-ben a magyar katonák hősiesen megvédték az egri várat. Nemcsak a katonák, hanem a várba menekült egriek is vitézül küzdöttek. A parasztfiúkból lett tüzérek mindig célba találtak. A nők forró vizet és szurkot zúdítottak a törökök nyakába. Dobó István várkapitány nagy erővel lelkesítette az embereket. Személyes példával járt elöl. A legelső sorban harcolt. A vitézeket megeskette, hogy hűségesen kitartanak mellette a harcban. Az áruló Hegedűs Istvánt, aki a vár feladására készült, lefejeztette. A törökök ígérgetésének nem dőlt be. Szilárdan kitartott, s hitt abban, hogy képesek megvédeni a várat a túlerővel szemben. Hősies helytállása példa lehet számodra is: a becsületes, kitartó küzdelem meghozza gyümölcsét.

Dobó István esküje: „Esküszöm az egy élő Istenre, hogy véremet és életemet a hazáért és királyért, az egri vár védelmére szentelem. Sem erő, sem fortély meg nem félemlít. Sem pénz, sem ígéret meg nem tántorít. A vár feladásáról sem szót nem ejtek, sem szót nem hallgatok. Magamat élve sem a váron belül, sem a váron kívül meg nem adom. A vár védelmében elejétől végéig alávetem akaratomat a nálamnál feljebb való parancsának. Isten engem úgy segéljen!”

Semmelweis Ignác, az anyák megmentője (1818–1865)
Biztosan tudod, hogy ha kórházban fekvő hozzátartozónkat meglátogatjuk, fertőtlenítővel mosunk kezet. Ha újszülött kisbabát veszünk a kezünkbe, akkor is alaposan meg kell mosnunk a kezünket. Ma már ez természetes. A higiénia iránti igény a XIX. század közepén nem volt ennyire erős. Még az egészségügyi intézményekben sem törődtek azzal, hogy fertőtlenítsék a kezüket egy-egy műtét után. Semmelweis Ignác magyar orvos fedezte fel, hogy miként csökkenthető a kórházakban a halálozások száma. Előírta az orvosok és a személyzet számára a klórmeszes kézmosást. Ő szorgalmazta a kórtermek gyakori szellőztetését és takarítását, a rendszeres ágyneműcserét is. Akkor még sokan értetlenkedtek, miért is kell mindez. Gátolták újításait. Nem tetszett nekik, hogy forradalmi változásokat akar a kórházban. Kortársai nem értették meg az újító orvost, de ma az anyák megmentőjeként tiszteljük. Kitartó munkával elérte, hogy a fertőtlenítés általános gyakorlat legyen az egészségügyi intézményekben.

Válasz írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük