Lóháton

Ekkor: 2016. szeptember 8. | Itt: Cikcakk | 0 hozzászólás

Lóháton

A legjobb időtöltés ilyenkor egy jó kis kaland! Méghozzá kinti kaland! Süt a nap, zöldellnek a bokrok, rügyet bontanak a gyümölcsfák, csicseregnek a madarak… A természet csodálatos! Olyan jó ilyenkor a szabadban lenni – sokkal jobb, mint bent, a sötét szobában a gép előtt ücsörögve! Komolyan!
Micsoda élmény, amikor kint bóklászunk a kertben, és felfedezzük a friss vakondtúrást, de akár a vakondokot is megleshetjük! Ültethetünk virágot is, vagy gyermekláncfűből koszorút fonhatunk.

A lovardában
Ha ennél is kalandvágyóbbak vagyunk, elmerészkedhetünk egy lovardába is. Biztos találunk egyet a környékünkön! A lovarda igazán különleges hely: akár a város közepén is belecsöppenhetünk a természet kellős közepébe! Megismerkedhetünk lovakkal, pónikkal, az életvitelükkel, megismerhetjük a szokásaikat, a szükségleteiket… Sőt, akár barátokká is válhatunk, bármilyen furcsán is hangzik! Persze, ehhez idő kell, és kitartás, de ha egyszer kipróbáltuk, biztosan beleszeretünk!

Lovak és lovasok
A lovardákban nagyon fontos, hogy a lovak szokásait megismerjük. Ez olyan, mint egy új gyerek az osztályban: az első nap olyan furcsa az egész, de ahogy telik az idő, egyre többet tudunk meg az illetőről. Pont így van a lovakkal is: először nagynak tűnnek, idegennek, ráadásul csak ácsorognak vagy nyihognak, és büdik… Nem értjük őket. De amikor rendszeresen látogatjuk őket, észrevesszük, hogy minden egyes lónak saját egyénisége van.

Vannak barátságos lovak, akik szeretik, hogy cirógassuk őket. Vannak, akik ijedősek, és minden furcsa zajra összerezzenek. Vannak olyanok is, akik szeretnek mókázni. Azonban minden lóban közös, hogy szeretnek mozogni: sokat futni, kirándulni a környéki erdőbe. Amikor lovagolunk, ezt a szükségletüket élhetik ki. Ők is boldogok, és mi is – úgyhogy mindannyian jól járunk.
Visszatérve a kalandokhoz: az már aztán igazán bátor dolog, hogy miután megtanultunk lovagolni, és jól eligazodunk a lovardában: kimerészkedjünk lovas túrára! Természetesen ennek az új kalandnak a kipróbálása is időbe telik, hiszen jól kell ismerjük hozzá azt a lovat, amelyiken lovagolunk, biztonságosan kell tudnunk lovagolni, bíznunk kell az oktatóban, aki vezeti a túrát, de jóban kell lennünk a társainkkal is, akikkel együtt kilovagolunk!

Lovas túra lószemmel

Biztos lehetsz benne, kedves lovas barátom, hogy a túra napján izgatott leszek! Végre kimegyünk a lovardán kívülre is, olyan helyekre, ahol jó nagyokat lehet futni! Ez annyira izgalmas! De hadd mondjam el, hogy ilyenkor mindannyian izgatottak vagyunk, és mivel erősebbek vagyunk nálad, nagyon ügyesnek kell lenned, hogy minden rendben menjen. Ismerned kell, hogy mitől ijedek meg, tudnod kell, milyenek a reakcióim, amikor félek, vagy amikor a társaim túl közel jönnek hozzám.
A túra elején segíts nekem: ha folyamatos kapcsolatban vagyunk, jobban tudok rád figyelni. Játssz a szárral, ölelj körbe a lábaddal, beszélj hozzám! A szavadat nem értem, de a hangodból tudni fogom, hogy ideges vagy-e, vagy nyugodt. Megpaskolhatod a nyakam időnként, vagy a sörényemmel is játszhatsz, ezek mind segítenek nekem, hogy rád figyeljek. Kint a természetben sok minden elterelheti a figyelmemet: az a sok hang az erdőben, a bokrokban a mozgolódás, a másik ló előttem… Én bízok benned, neked is bíznod kell bennem!


Lovardák, lovaglási lehetőségek

Ha igazán kalandvágyó vagy, érdemes utána járnod, hol van hozzád a legközelebbi lovaglási lehetőség. A legegyszerűbb, ha az internet keresőjébe beírod, hogy „lovarda”, „lovaglás”, „lovas túra”, valamint azt a települést, ahol laksz. Biztos több lehetőséget is fogsz találni! Ezután már csak azt kell tenned, hogy meglátogasd a helyet mielőbb! Minél több időt töltesz a szabadban, lovakkal, annál jobban fogod érezni magad – sőt, a lovardákban új barátokra is lelhetsz, nem csak a lovakat ismerheted meg! Kalandra fel!

Válasz írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük