Isten titkai

Ekkor: 2016. november 28. | Itt: Cikcakk | 0 hozzászólás

Isten titkai

A titokzatos Segítő
Jó is lenne, ha Istennek csak a nevét nem értenénk! Az egész lénye csupa titok. Biztos hallottad már azt a kifejezést, hogy Szentháromság. Ha igen, azt is tudod, mit értenek rajta: azt, hogy az Atya, a Fiú és a Szentlélek három személy, de mégis egy Isten. Ezt így elmondani könnyű, na de megérteni! Évszázadokon keresztül vitatkoztak ezen okos teológusok, sokszor életre-halálra ment a harc. Csak mert mindenki egy kicsit másképp értette azt, hogy egy, de mégsem egy, hanem három, ami mégis egy… Hát, nem mi fogjuk eldönteni a vitát. Annyi biztos, hogy az Atya is, Jézus is és a Szentlélek is Isten, és mindhárman valóságos személyek. Távoli példa, de kicsit talán olyanok, mint a víz, a jég és a gőz: ugyanaz az anyag, mégis különbözőek.
Kit tartasz legtitokzatosabbnak a három személy közül? Fogadjunk, hogy a Szentlelket! Hát ő tényleg megfoghatatlan. A Bibliában többféle alakban találkozunk vele: galamb képében leszáll Jézusra, lángnyelvek formájában megjelenik a tanítványok feje felett pünkösdkor. De hasonlítja az ige a szélhez és a vízhez is. Most akkor ki is ő valójában?
Az egyik görög neve, a parakletos segítőt, vigasztalót, pártfogót jelent. Tetten érni ilyen munka közben tudod a legjobban. Amikor például nem érzed elég erősnek magad, hogy lemondj valamiről a másik javára, hívhatod a Segítőt. Ha valami igazán szomorú hírrel kell megbirkóznod, veled van a Vigasztaló. Ha úgy érzed, mindenki ellened van, és kilógsz a többiek közül a hited miatt, a Pártfogó biztosan melletted áll!

A láthatatlan egyház

A Szentlélek eljött az első pünkösdkor a földre, hogy örökké az emberekkel maradjon. Ezen a napon sokan kezdtek hinni Jézusban. Ezt szoktuk az egyház születésnapjának is nevezni.
Mi jut eszedbe, ha meghallod a szót: egyház? Talán a közeli templom a kényelmetlen padokkal, ahol mindenki olyan komoly arccal hallgatja az igehirdetést… Pedig az egyház nem egy ház. Sokkal rejtélyesebb annál. Igazából láthatatlan. Vagyis csak egy részét látod: azokat, akik járnak templomba, vagy akikről tudod, hogy keresztények. Néha olyan kicsinek és gyengének tűnik ez a csapat, mint a magyar válogatott Belgiummal szemben…
De valójában megszámlálhatatlanul sokan vannak, akik a múltban Jézus követői voltak az egész világon, és akik még ezután lesznek azzá. Akik ezreknek beszéltek Istenről, és akiknek titkolniuk kellett a hitüket, ha életben akartak maradni. A mennyben majd együtt lesz ez az egész színes társaság, aminek a tagjai, ha nem is tökéletesek, de mind győztesek! Igazi kiváltság közéjük tartozni.

A rejtelmes jövő
Ha már a mennynél tartunk: azért az is elég titokzatos, nem? A Biblia nem ír róla részletesen, csak néhány dolgot lehet biztosan tudni. Például hogy gyönyörű lesz, nem lesz fájdalom, betegség, halál, és ott örökké Istennel leszünk. A Biblia legvégén, A jelenések könyvében olvashatsz arról, hogy milyen lesz majd ez a hely.
A jelenések könyve egyébként a legrejtélyesebb könyv az egész Bibliában. Nagy része a jövőre vonatkozó látomás, prófécia. De ne úgy képzeld ám el, hogy le van írva szóról szóra, hogy mi fog történni a jövőben, és mikor! Szó van benne egy napba öltözött asszonyról, tűzvörös sárkányról, hétfejű, tízszarvú fenevadról, a harag hét poharáról… Elég félelmetesek ezek a képek, de hogy pontosan mit jelentenek, azt csak találgatni tudjuk. Ami biztos, és amit neked is tudnod kell: lesz majd egy nap, amikor minden titokra fény derül. Amikor egy csapásra megértjük majd Isten összes rejtélyét. De ezen a napon a saját titkos gondolataink, tetteink is lelepleződnek, és többé senkinek sem lesz rejtegetnivalója.
A leleplezésnek, az igazság felfedésének a görög eredetű szava az apokalipszis. Hallottad már? Sokszor a világvégét, a végső isteni ítéletet értik alatta.

Válasz írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük