A ködmedve és társai

Ekkor: 2016. november 28. | Itt: Cikcakk | 0 hozzászólás

A ködmedve és társai

Űrszondák cikáznak a Mars felszínén, hogy feltárják a vörös bolygó titkait. A közelmúltban fantasztikus felvételeket láthattunk a Plutóról, most pedig a Jupiter körüli pályára állt Juno űrszonda tartja lázban a világot. Egyre többet tudunk meg a naprendszer égitesteiről. De ha azt hinnénk, a Földön már nincs több felfedeznivaló, minden négyzetkilométerét ismerjük, nagyot tévedünk. Újra meg újra meglep bennünket soha nem látott élőlényekkel. Ráadásul nem csak pöttömnyi rovarok vagy mikroszkopikus lények bukkannak elő, hanem akár emlősállatok vagy óriási termetű szörnyetegek is. Vajon hogyan sikerült elrejtőzniük mindeddig az emberek szeme elől?

Szuperhős

Mi történik, ha keresztezünk egy jedi lovagot Batmannel? Egy kutatócsoport megtalálta a választ a kérdésre 2009-ben, amikor Pápua Új-Guinea érintetlen esőerdejében gyűjtöttek fajokat. Összesen több mint kétszáz új fajt fedeztek el, köztük egy gyümölcsevő denevért, amelynek a Yoda-denevér nevet adták, mert az arca kísértetiesen emlékeztet a jedi mesterre. A Yoda-denevér hatalmas, sárga szemekkel rendelkezik, nagy, sárga mintás fülei vannak, és úgy görbül a szája, mintha folyton mosolyogna. Gyümölcsökkel és magvakkal táplálkozik.

Pinokkió

Pinokkió tényleg létezik! 2008-ban, ugyancsak Pápua Új-Guinea esőerdejében történt, hogy a tábori konyhában különleges kis lényre figyeltek fel a kutatók, mégpedig egy furcsa békára, amelyik éppen a rizst dézsmálta. Hosszú orráról Pinokkió-békának nevezték el. Hiába szerették volna azonban megfigyelni, az expedíció alatt nem sikerült több példányt elcsípni. A béka valószínűleg a fák lombjában lakik, és rovarokkal táplálkozik. Annyit mindenesetre tudunk, hogy Pinokkió kíváncsi, és kedveli a rizst.

Ködmedve

Hatalmas felfedezésnek számít, ha új emlősfajra bukkanunk. 2013-ban a dél-amerikai Andok hegység középső régiójában, a nehezen megközelíthető, magasan burjánzó köderdőkben találtak rá a plüssállat kinézetű, macskatermetű állatkára. A ködmedve a mosómedvék családjának máig ismert legkisebb tagja. A neve a spanyol köd szóból származik (olinguito), és az élőhelyére utal. Bundája dús, vörösbarna. Mindenevő, főleg rovarokkal, gyümölccsel és nektárral táplálkozik.

Jeti

Ugyan a Himaláján eddig nem sikerült megtalálni a titokzatos jetit, a tenger mélyén 2005-ben megtaláltak egy másik élőlényt, ami a kistestvére lehetne. Hosszú fehér bundát visel, és két nagy ollót, mivel ez a lény egy rákfajta. Jetiráknak, más néven kiwának nevezik. Olyan mélységben él, ahová már nem jut el a fény. Hosszú bundáján baktériumokat termeszt, azokkal táplálkozik. Minden más ismert ráktól különbözik, ezért a tudósokat máig lázban tartja, hogy megfejtsék, hogyan él a mélytengeri jeti.

Tengeri óriás

Már az ókori regék is úgy emlegetik, mint a tenger félelmetes szörnyetegét. Az eddigi ismereteink alapján a legnagyobb példányok testhossza elérheti a 13 métert, de mivel a titokzatos mélytengerek lakója, ki tudja, a tengerek fenekén elrejtőzve mekkora példányaik élhetnek. Ez a hatalmas, ősi állat az óriáskalmár. Élő példányait mindaddig nem látta senki, míg a mélytengerek feltérképezésére alkalmas, kamerával felszerelt tengeralattjáró drónokat nem vetettek be a kutatásukra. Jelenlegi tudásunk szerint a Csendes-óceán legmélyebb vizeiben él, de valószínűleg számíthatunk még meglepetésekre a világ egyik legnagyobb élőlényétől.

Válasz írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük