A kincskeresés mesterei

Ekkor: 2017. január 30. | Itt: Cikcakk | 0 hozzászólás

A kincskeresés mesterei

Tudtad, hogy a világon temérdek kincs várja, hogy felfedezzék?
Az elmúlt évszázadok kincsei ott pihennek a föld alatt. Többek között érdekes használati eszközöket és értékes ékszereket is eltemetett az idő. Lehet, hogy a szomszéd városban éppen egy honfoglaló magyar lány gyűrűje vagy egy réges-régi lópatkó rejtőzik valahol!
Ezeket a kincseket azonban nem könnyű megtalálni.
De akadnak olyan emberek, akik nagyon ügyesen fel tudják deríteni a múltat. Nekik nincs szükségük a kalózok kincses térképére, hiszen e nélkül is végére tudnak járni a rejtélyeknek. A régészeknek remek módszereik és különleges eszközeik vannak, amelyekkel megtalálják a rendkívül értékes régiségeket.
Például fotókat készítenek a magasból.
Ha ültél már repülőn, akkor biztosan megtapasztaltad, hogy a magasból egészen különleges látvány tárul az ember szeme elé. Innen egészen kicsinek tűnik a Balaton, és a főváros is csak egy néhány utcás falucskának látszik. És bizony több száz méter magasról olyan dolgokat is meg lehet látni, amit a földön sétálva nem vennénk észre.
Ezt a trükköt használják ki a régészek, akik rendszeresen készítenek légi fotókat. A képeken ugyanis kirajzolódnak az épületek, a sírok vagy más maradványok nyomai. Ez alapján meg tudják állapítani, hogy hol kell ásatásokat végezni, és így akár több száz évvel ezelőtt lakatlanná vált városok maradványait tárhatják fel.
Tudtad, hogy ultrahanggal is lehet kincset keresni?
Az ultrahang egy nagyon magas frekvenciájú hang, amit az emberek nem hallanak meg. Ellenben például a kutyák reagálnak rá, a sötét barlangokban repülő denevérek és a tengerek mélyén úszó delfinek pedig ennek segítségével tájékozódnak. Képzeld el, hogy az orvostudomány is hasznosítja ezt, például az ultrahangos vizsgálat teszi lehetővé, hogy az anyukák megnézhessék a pocakjukban növekvő kisbabát.
A régészek az ultrahangot elsősorban a vízben elsüllyedt kincsek felkutatásához használják. Egy műszert engednek a vízbe, amit szondának hívnak. Ez ultrahangot bocsát ki, ami a tárgyakról visszaverődve egy képet rajzol ki. A kincskeresők így pontosan látják, hogy hány árboca és milyen alakja van a sok évvel ezelőtt elsüllyedt hajónak.

Hogy mi történik, miután megtalálták a kincseket?
A régészek ezt követően akár több hónapon keresztül egy helyen táboroznak, és aprólékos munka során előássák a régiségeket. A szárazföldön ásókat, kapát és ecseteket használnak, és ezek segítségével óvatosan kutatják fel a kincseket. A tengeren búvárkodás közben pontosan felmérik a lehetőségeket, és különleges eszközök segítségével kiemelik a felszínre a hajóroncsot. A megtalált kincseken rengeteg vizsgálatot végeznek, és ezt követően múzeumokba szállítják, hogy mindenki megnézhesse őket.

A világon rengeteg kincs rejlik a föld alatt és a tengerekben, amiknek egy részét már megtalálták a régészek. Különleges módszereiket alkalmazva folyamatosan kutatnak a régi korok nyomai után, hogy így még pontosabb képet kaphassunk a történelem egyes eseményeiről. Ha te is szeretnéd megnézni ezeket a különleges kincseket, akkor látogass el egy-egy múzeumba, és ismerd meg a már felfedezett érdekességeket!

Válasz írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük