Gyöngyhalászok régen és most

Ekkor: 2017. szeptember 5. | Itt: Cikcakk | 0 hozzászólás

Gyöngyhalászok régen és most

Hogyan születik az igazgyöngy?

 

Egy maláj mese szerint az igazgyöngy a fájdalomból születik. És ez valóban így is van. A kagylóhéjak között lakik maga a kagyló állatka. Ha a „házába” valamiféle idegen anyag, piszok, szennyeződés kerül, az őt nagyon zavarja. De mivel nem tudja kiebrudalni a házából a betolakodót, más módszert választ: testéből egy különleges anyagot bocsát ki, amivel körülveszi az „idegent”.  A kagylónak három évre van szüksége ahhoz, hogy egy átlagos (borsónyi méretű) gyöngyöt termeljen.

 

Gyöngyhalászat régen

 

A gyöngyhalászat régen veszélyes foglalkozás volt. A huszadik század előtt a gyöngyhalászoknak le kellett bukniuk a tenger mélyére, mindenféle segédeszköz (oxigénpalack, békatalp) nélkül. Nagytesód vagy az apukád körülbelül fél percig tudja visszatartani a levegővételt, japán gyöngyhalászok azonban akár hét percig is kibírják levegő nélkül a víz alatt. Búvárruha helyett zsírral kenték be a testüket – így védekeztek a hideg ellen. Orrukra teknőcpáncélt csíptettek, hogy ne kerüljön bele víz, és valami méretes kőbe kapaszkodtak azért, hogy le tudjanak merülni. Persze ismerniük kellett a tengeri áramlatokat, és ha szükség volt rá, akár a cápával is megküzdöttek.

A felszínre hozva szétnyitották a kagylókat, és csak akkor derült ki, van-e benne gyöngy. Ugyanis a gyöngykagylók közül is csak minden ezredikben található igazgyöngy.

 

Ahol a gyöngykagyló terem

 

A gyöngyhalászat tehát veszélyes foglalkozás. Viszont nagyon sokan szeretnének a világon igazgyöngyből készült ékszert hordani. Így veszélyek ide vagy oda, bizony annyira sok gyöngykagylót hoztak a felszínre az évszázadok alatt, hogy mára ezek a kagylók kihalófélben vannak. Éppen ezért mostanra a halászatot szinte teljes egészében felváltotta a gyöngy mesterséges termesztése. A gyöngyöket telepeken növesztik úgy, hogy a kagylókba direkt helyezik el az idegen anyagot, amit  azután a kagyló gyönggyé alakít, ahogyan a természetben is tenné. A gyöngytenyésztők nagyon óvatosan bánnak a kagylókkal, a gyöngyök eltávolítását úgy végzik, hogy ne sérüljön meg a kagyló, és tudjon több gyöngyöt termelni. Egy kagyló így nagyon hosszú ideig, akár kétszáz évig is elélhet.

 

Mennyit ér az igazgyöngy?

 

A természetben talált igazgyöngyök értéke körülbelül kilencvenezer és félmillió forint között van. A tenyésztett igazgyöngyök jóval olcsóbbak.

Válasz írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük