A Harlem szuperhőse

Ekkor: 2017. október 19. | Itt: Cikcakk | 0 hozzászólás

A Harlem szuperhőse

Jaj, ez a Walter! Megőrjít ezekkel a dinókkal! Mert miért lenne bátorság az, hogy te vagy a legnagyobb meg a legveszélyesebb? Úgy könnyű hősnek lenni! Engem a dinóknál sokkal jobban érdekelnek az emberek. Főleg azok, aki igazán bátrak voltak. Annyira bátrak, mint a szuperhősök. Az igazi hősök sokkal többen vannak, mint hinnéd. És sokkal hétköznapibb emberek, mint gondolnád. Olyanok, mint te vagy én. Nem tudnak repülni, nincs lézerkardjuk, és az óceánokat sem képesek átúszni a fénysebességnél gyorsabban. Hogy akkor miért hősök? Mindjárt elmagyarázom.

 

A Harlem New York egyik negyede, ahol jobbára szegény, fekete családok élnek.

 

Az én egyik kedvenc hősöm egy valódi igazságosztó! Tudom, hihetetlen, de sajnos igaz: néhány évtizeddel ezelőtt az Amerikai Egyesült Államokban a fehér és a fekete bőrű embereknek más-más jogaik voltak. Ami a fehér embernek szabad volt, azt a fekete ember nem tehette meg.  A fekete bőrűeknek külön kellett ülniük a buszon, nem ülhettek a fehérek mellé, és volt olyan étterem vagy kávézó, ahol fekete embereket nem szolgáltak ki. Igen, ne is mondd, ez szörnyen csúnya dolog volt. Aztán jött dr. Martin Luther King, prédikátor és polgárjogi aktivista, a béke és egyetértés hírnöke, aki a rosszat jóvá tette.

 

I have a dream

Van egy álmod? Igen? Micsoda? Szeretnél egy helikoptert jól telerakva Túró Rudival? Olyat én is nagyon szeretnék… Dr. Martin Luther Kingnek is volt egy álma. Egyik híres beszédében elárulta: „I have a dream” – mondta, ami azt jelenti: van egy álmom. Az volt az álma, hogy a fekete gyerekeknek ugyanolyan jogaik legyenek, mint a fehéreknek. Úgy gondolta, hogy Isten minden embert egyenlőnek teremtett. Téged, a barátaidat, azokat, akiknek más színű a bőre, vagy más országban, más világtájon élnek. Mindenkit. Még azt is, akit nem szeretsz. Az is Martin Luther King álmai közé tartozott, hogy az embereket a jellemük, és ne a bőrszínük alapján ítéljék meg. Hogy az álmát megvalósítsa, gyűléseket szervezett, tiltakozott, beszédeket tartott, felszólalt a fekete embereket ért igazságtalanságok ellen. Éjjel-nappal fáradhatatlanul azért dolgozott, hogy bőrszíntől függetlenül mindenki szabad legyen Amerikában. A célját el is érte, ma már mindenkit egyenlő jog illet meg az Amerikai Egyesült Államokban.

 

Martin Luther King, akit a munkájáért harmincöt éves korában Nobel-békedíjjal jutalmaztak, 1968-ban merénylet áldozata lett. A szállodán, ahol megölték, egy márványtábla őrzi az emlékét.