A Mount Everest meghódítása

Ekkor: 2017. október 19. | Itt: Cikcakk | 0 hozzászólás

A Mount Everest meghódítása

A Mount Everest (nepáli nevén Csomolungma) a Föld leghatalmasabb hegycsúcsa: 8848 méter magas!

A hegycsúcs már az ezerhétszázas években is szerepelt francia hittérítők térképein. Azonban csak 1953-ban tudta meghódítani az új-zélandi Edmund Hillary és a nepáli Tendzing Norgaj.

A nők közül elsőként 1975. május 16-án Tabei Dzsunko japán hegymászónő jutott fel a Csomolungma csúcsára.

A magyarok közül először Erőss Zsolt érte el a csúcsot 2002. május 25-én.

Az első magyar nő pedig Ugyan Anita volt 2009-ben.

 

Halál a hegyen

A világ legmagasabb hegyének megmászása sok ezer ember célja volt már az utóbbi száz évben. Ám a csúcsra csak kevesen jutottak. A hegyen nemcsak az elképesztő hideg, az erős széllökések veszélyeztetik a hegymászók életét, hanem gyakoriak a lavinák, a jégomlások, jégátfolyások. 2015-ben például egy földrengést követően a hatalmas lavinák teljesen romba döntötték az Everest alaptábort, ahol a hegymászók pihentek. Ekkor huszonketten veszítették életüket, és hatvanegyen megsebesültek. A mentőcsapatoknak hatvan embert sikerült kimenteni a hó, a jég és a tábor romjai alól. A halottakat azonban sokszor nem tudják lehozni a hegyről, így ők ott alusszák örök álmukat hóba fagyva a Csomolungma oldalán.

 

Miért veszélyes oxigénpalack nélkül megmászni a Csomolungmát?

Azért, mert abban a magasságban már olyan ritka a levegő, hogy az ott található oxigénmennyiség nem elegendő az emberi élet fenntartásához. A nyolcezer méter fölötti szakaszt úgy is nevezik, hogy a „halálzóna”. Ha túl sokáig tartózkodik itt a hegymászó, akkor az oxigénhiányos állapot miatt először elveszíti a tiszta gondolkodás képességét: nem tudja pontosan megítélni a magasságokat, mélységeket, ami könnyen balesthez vezethet. A szervezet lassan kezd leállni, ez eszméletvesztést, később halált okoz. Az oxigénhiány egyik jele a fáradtságérzés. Sok hegymászó úgy hal meg, hogy leül pihenni, és nem tud többé felállni.

 

Magyar Everest Expedíció 2017

 

2017-ben két magyar hegymászó, Klein Dávid és Suhajda Szilárd kísérelte meg a Csomolungma meghódítását oxigénpalack nélkül. Suhajda Szilárdnak május 23-án vissza kellett fordulnia, így Klein Dávid egyedül vágott neki a halálzónának, de sajnos ő sem tudta meghódítani a csúcsot.