Nyisd ki a füled!

Ekkor: 2017. december 4. | Itt: Cikcakk | 0 hozzászólás

Nyisd ki a füled!

Kakukk az erdőben

Egy önként jelentkezőnek kössétek be a szemét, és álljon középre. A többiek helyezkedjenek el körülötte egy laza, de nem túl tág körben, előrenyújtott karral. Ha a középen álló „madarász” megfogja valakinek a kezét, akkor az illető háromszor mondja, hogy „kakukk!”. Ha a madarász kitalálta, ki volt a kakukk, cserélnek, ha nem, még kétszer próbálkozhat. Nehezíthető, ha kakukk helyett egy zümmögő méhecskét kell megfognia a középen álló méhésznek.

 

Pletyka

Üljetek körbe! Az első játékos találjon ki egy jó hosszú, kacifántos mondatot. Például: A Kilimandzsárón hat orángután épített magának házat olyan bután, hogy nem volt rajta se ajtó, se ablak.

Az első játékos a második fülébe súgja a mondatot egyszer. Visszakérdezni, a mondatot megismételni nem lehet. A második játékos továbbadja, amit hallott, akkor is, ha értelmetlen. Pl: A nincsi macskák és hat orángután stb.  Így súgják tovább a mondatot, amíg véget nem ér a kör. Az utolsó hangosan elmondja, mit hallott.

 

Csengettyűtotó 

Készítsetek az asztalra egy fém teáskanalat és különféle kisebb edényeket: zománcos bögrét, vastag üvegpoharat, fém szedőkanalat, porcelántányért, palackot. Körülbelül hatféle eszközre lesz szükség.  Írjátok fel egy lapra, mik vannak az asztalon. Álljatok az asztal köré, és a kiskanállal ütögessétek meg a „hangforrásokat”, hogy megbarátkozzatok a keletkezett „zenével.” Kössétek be valakinek a szemét. Másvalaki tetszés szerint megszólaltatja a „csengettyűket”. A bekötött szemű fülel, majd tippel, hogy minek a hangját hallotta. A papírlapon jegyzitek a helyes tippeket. Azután valaki más találgathat. Az asztalon lévő tárgyak helyét is szabad változtatni. (Tipp: másféle hangot lehet kicsalni a hétköznapi „hangszerekből”,  ha az edényekben víz van. Próbáljátok ki!)

 

Mit főzött ma Sári néni?

Egy gyerek álljon be a sarokba, a többiekkel háttal. Kérdezze meg: „Mit főzött ma Sári néni?” A játékvezető rámutat valakire, aki elváltoztatott hangon egy étel nevét kiáltja. A sarokban álló gyermeknek el kell találnia, kinek a hangját halotta.

 

Csendkirály

Egyikőtök üljön le a terem közepére egy székre. Ő lesz a Csendkirály. Kössétek be a szemét. Az a cél, hogy lassan mozogva valaki olyan közel jusson a Csendkirályhoz, hogy meg tudja érinteni. Ám a Csendkirály fülel, és ha valahonnan mozgást hall, akkor kinyújtott karral abba az irányba mutat, és „lő”. Akit kilőttek, leül. A játék addig folytatódik, amíg valaki „életben van”, illetve amíg valaki megérinti a Csendkirályt. Ha ez sikerült, akkor ő lehet a következő Csendkirály.