Miért Szilveszter a szilveszter?

Ekkor: 2018. január 29. | Itt: Cikcakk | 0 hozzászólás

Miért Szilveszter a szilveszter?

Szilveszter napja I. Szilveszter pápáról kapta a nevét, aki 335-ben éppen december 31-én hunyt el Rómában. A legenda szerint Nagy Konstantin, a római birodalom császára leprában szenvedett, ami abban a korban gyógyíthatatlan, halálos betegségnek számított. A pogány papok azt mondták, hogy ha a császár embervérben fürdik, akkor meggyógyul. Szilveszter pápa viszont azt kérte a császártól, hogy vallja meg a bűneit, és keresztelkedjen meg. Amint a császár megkeresztelkedett, meggyógyult. Konstantin ezért hálából Szilveszternek ajándékozta a Róma környéki birtokait, amely később a Vatikán, a pápai állam lett.

 

Miért trombitálunk, durrogtatunk, petárdázunk szilveszterkor?

 

A középkorban nagyon féltek a pokoltól, az ördögi kísértésektől. Úgy tartották, hogy az év fordulóján különösen sok démon ólálkodik az emberek körül. A durrogtatástól viszont félnek, és úgy eltakarodnak, hogy egész évben nem jönnek vissza.

 

Miért kell meghúzni a malac farkát?

Hogy szerencsénk legyen! Úgy gondolták régen, hogy a malac előtúrja a pénzt, és ha meghúzzuk a malac farkát, vagy sült malacot, esetleg kocsonyát eszünk az év fordulóján, akkor sok pénzünk lesz a következő évben. Egyes vidékeken lencsét esznek, másutt halat. A lencse szemei, a hal pikkelyei jelképezik a pénzt, ami a következő évben gazdagítja a családot.

 

Miért éppen pezsgővel koccintanak a felnőttek éjfélkor?

A pezsgőt egy francia szerzetes fedezte fel az ezerhatszázas években. Évszázadokon keresztül nagyon drága ital volt, és csak a leggazdagabbak tudták megfizetni. Azért volt drága, mert kezdetben csak nagyon bonyolult eljárással, kis mennyiségben tudták előállítani. A pezsgő tehát szintén azt a kívánságot jelképezi, hogy éljünk jól, legyen fényűző életünk az új esztendőben.

 

Miért ne veszekedjünk újév napján?

Hogy békesség honoljon a házban egész évben. Régen úgy gondolták, hogy ahogyan viselkedünk vagy amit teszünk az év első napján, az meghatározza az egész évet. És mégis csak jobb a békesség, mint a veszekedés, nem igaz?