Az Óperenciás tengeren is túl…

Ekkor: 2018. március 28. | Itt: Cikcakk | 0 hozzászólás

Az Óperenciás tengeren is túl…

Óperencia

Óperencia – legalábbis nekünk – nincs is olyan messze, mert Ausztriában van. Egy osztrák tartomány neve: Österreich ob der Enns (ami azt jelenti: az Enns folyó feletti Ausztria). Az Óperenciás tenger valószínűleg az arrafelé található tóvidéket jelentheti.
Az Óperencia kifejezés valószínűleg a német „ob der Enns” szavak félrehallásából, „magyarításából” ered. Egyes kutatók szerint a kalandozások idején alakult ki, amikor a portyázó magyarok eljutottak az Enns folyón túlra, ahonnan nemcsak csodálatos kincsekkel, hanem izgalmas történetekkel is megrakodva tértek haza.
Más feltételezések szerint a 19. században, a napóleoni háborúk idején Ausztriában állomásozó huszárok között terjedt el az Óperencia kifejezés.

Napóleon: Francia hadvezér, az ezernyolcszázas évek elején Oroszországig nyomult seregeivel.
Akárhogy is, a mai napig valami nagyon távoli, a világ végén is túl eső helyre gondolunk, ha meghalljuk a szót: Óperencia. És ez valóban így is volt. Hiszen ma autóval néhány óra alatt elérünk Ausztriába, de akkoriban lovon vagy gyalog bizony többnapos útba került eljutni az Enns folyón is túlra.

Üveghegy

Nem tudjuk pontosan, hol lehet az Üveghegy. Elképzelhető, hogy az Alpok jeges, havas csúcsait jelenti.
De az is lehet, hogy honfoglalás kori emlék és, a Kaukázus csúcsaira utal.